Werk van Vincent van Gogh herontdekt

Aangepast op

Morgen vindt de presentatie van een herontdekt schilderij van Vincent van Gogh in het Kröller-Müller Museum plaats. Het schilderij 'Bloemstilleven met akkerbloemen en rozen' was al sinds 1974 in het bezit van het museum, maar aan de echtheid werd getwijfeld.

Ondermeer de abnormale afmetingen en de signatuur onderaan het schilderij waren reden tot twijfel. In 2003 werd besloten het schilderij af te serveren als 'anoniem'. Het Kröller-Müller Museum heeft nu in samenwerking met de TU Delft, Universiteit Antwerpen, het Van Gogh Museum en het Deutsches Elektronen-Synchroton de echtheid van het doek weten te verifiëren. Dit deden zij aan de hand van nieuwe technologieën op het gebied van röntgenfotografie.

Worstelaars

Het stilleven van bloemen is niet het eerste werk dat Van Gogh op het doek schilderde. Onder de laag met de bloemen is namelijk een heel ander tafereel te zien: twee blote mannelijke worstelaars.

Dit was voor het onderzoeksteam hét bewijs dat het hier om een echte Van Gogh gaat. De techniek is uniek: de kleuren, de verfstreken, alles. Zo lijken de handen van de mannen bijvoorbeeld erg op de handen uit het beroemde schilderij van Van Gogh 'De aardappeleters'. Een foto van de worstelaars zie je hiernaast.

Het werk van Van Gogh is vanaf 20 maart in het Kröller-Müller Museum te zien.

Door: Bas