NOS NieuwsAangepast

Commissie mild over Van Rey

De Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey heeft de schijn van belangenverstrengeling gewekt, maar heeft de gemeente nooit benadeeld. Dat zegt een commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager en hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen.

Van Rey, tevens Eerste Kamerlid, staat al jaren bekend als de 'onderkoning van Roermond'. Hij is er sinds 1998 wethouder Economische Zaken, Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Ook bezit hij woningen, een café en kantoorruimte.

De VVD'er raakte in opspraak na publicaties in Dagblad De Limburger over zijn vriendschap met Piet van Pol, de grootste projectontwikkelaar van Roermond.

'Altijd open geweest'

De commissie oordeelt mild over Van Rey. Hij is in het gemeentebestuur altijd open geweest over zijn vriendschap met Van Pol en ook over zijn eigen zakelijke belangen. Van Rey heeft zijn vriend Van Pol volgens de commissie nooit bevoordeeld; de gemeente is nooit benadeeld.

Er waren duidelijke afspraken gemaakt om belangenverstrengeling te voorkomen, zegt de commissie. Zo praatte Van Rey in het college van burgemeester en wethouders niet mee als er besluiten werden genomen die zijn eigen belangen konden raken.

'Geringe betekenis'

Wel vindt de commissie dat Van Rey zijn onroerendgoedportefeuille op grotere afstand had moeten zetten van zijn werk als wethouder. Hier was strikt genomen sprake van belangenverstrengeling, maar de politieke betekenis daarvan is volgens de commissie gering.

De commissie zegt dat er "een evidente en jarenlange schijn van belangenverstrengeling" is ontstaan doordat Van Rey en de gemeente nooit openlijk hebben verteld welke afspraken zij hadden gemaakt. Ook was het beter geweest als Van Rey een andere portefeuille had gekozen.

Gedragscode

De commissie wijst erop dat in de gemeentelijke gedragscode staat dat de schijn van belangenverstrengeling moet worden vermeden. Om dat doel te bereiken, zou de gemeente betere afspraken moeten maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl