Linkse Fransen 'bestormen' Bastille

Aangepast op

In Parijs hebben tienduizenden aanhangers van de extreem-linkse presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon een manifestatie bijgewoond op de Place de la Bastille. Op de plek, die wordt gezien als het begin van de Franse Revolutie in 1789, riep Mélenchon op tot een nieuwe revolutie.

Volgens Mélenchon is het tijd voor fundamentele veranderingen. Een revolutie kan volgens hem leiden tot een sociale en seculiere republiek. "Wij zijn het volk, wij zijn de rode vlag", zei hij.

Mélenchon is de leider van het Linkse Front, dat drie kleine extreem-linkse partijen onder zich heeft. Hij vertegenwoordigt onder meer de Franse communisten.

Peilingen

De populariteit van Mélenchon is de afgelopen tijd toegenomen. Als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn, wordt hij volgens de peilingen vijfde met zo'n 10 procent van de stemmen.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen is op 22 april. Volgens de peilingen wint president Sarkozy de eerste ronde, maar wordt hij in de tweede ronde verslagen door de socialist François Hollande.