Leerlingen krijgen rood lintje als ze Aids hebben

Aangepast op

Ophef in Tanzania. Zeker zeven scholen hebben er een gewoonte van gemaakt om leerlingen met HIV/Aids een rood lintje om te doen. Volgens de scholen voorkomen ze op deze manier dat ze zware taken moeten uitvoeren als water halen en vloeren vegen.

Maar critici vinden het absoluut niet kunnen. "Je kunt niet zomaar informatie over iemands gezondheid openbaar maken. Op deze manier stigmatiseren is ook verboden. Je kunt er in Tanzania zelfs 3 jaar cel voor krijgen." zegt actievoerder Rebecca Mshumbusi.

Volgens de Verenigde Naties zijn bijna anderhalf miljoen mensen in Tanzania besmet met HIV. Dat is vijf procent van de bevolking.

Label

Schooldirecteur Mohammed Lukema zegt met de lintjes de wensen van ouders uit te voeren. "We hebben kinderen met veel verschillende ziektes. Om hun gezondheid niet in gevaar te brengen hebben de ouders en de school samen besloten de kinderen een rood label op hun uniform te geven."

Volgens Aids-bestrijders geven de lintjes een groter probleem aan. Hulporganisaties geven veel geld uit aan preventie en behandeling van de ziekte. "Maar er wordt weinig aandacht besteed aan hoe je met mensen met HIV/Aids omgaat." zegt een hulpverleenster.

Door: Rob