De partijloze Joachim Gauck wordt de nieuwe president van Duitsland. Een grote meerderheid in het Duitse parlement en vertegenwoordigers van de lokale parlementen hebben hem gekozen. Het stond eigenlijk al vast dat Gauck de opvolger zou worden van Christian Wulff.

Vanuit extreem-linkse en extreem-rechtse hoek waren er twee tegenkandidaten: Beate Klarsfeld en Olaf Rose. Voormalige nazi-jager Klarsfeld was voorgedragen door de linkse partij Die Linke en voor zover bekend is dat ook de enige partij die op haar gestemd heeft. Rose was van de rechtse NPD en kreeg maar enkele stemmen.

"Docent van de democratie"

Gauck was naar voren geschoven door de SPD en de Groenen en kreeg na lang aarzelen ook de steun van de regeringspartijen CDU, CSU en FDP. En daarmee kon hij in de Bondsdag rekenen op een ruime meerderheid van de stemmen.

Gauck zal Christian Wulff opvolgen die zich gedwongen terugtrok vanwege een reeks van affaires. Het Openbaar Ministerie in Nedersaksen wil hem in verband daarmee vervolgen.

De 72-jarige Gauck, een voormalige predikant, nam het in juni 2010 al op tegen Wulff. Toen delfde hij het onderspit. Nu steunen niet alleen veel parlementariërs zijn voordracht maar ook een brede laag van de bevolking.

Veel Duitsers noemen hem integer en een bindende factor tussen politiek en samenleving. Gauck zelf ziet zich graag als "docent van de democratie".

Elfde president

Gauck komt, net als bondskanselier Angela Merkel, uit de vroegere DDR. Hij was destijds een anti-communistische mensenrechtenactivist.

Tijdens de omwenteling in 1989 was Gauck medeoprichter van het Neues Forum, de Oost-Duitse oppositiebeweging die bijdroeg aan de val van de Muur.

Joachim Gauck is de elfde president van de bondsrepubliek Duitsland, een ceremoniële functie. Gauck wordt vrijdag in Berlijn beëdigd.

STER reclame