'Al 188 miljoen besteed aan Spelen'

Aangepast op

Het Rijk, provincies en gemeenten hebben al 188 miljoen euro geïnvesteerd in de Olympische Spelen in 2028. Dat meldt RTL Nieuws. Het is niet zeker of die investering wat oplevert, want pas over vier jaar beslist de Tweede Kamer of Nederland zich kandidaat stelt.

Het geld is onder meer bestemd voor het op 'olympisch niveau' brengen van sportaccommodaties. Ook wordt er geld uitgegeven voor haalbaarheidsonderzoeken. Ambtenaren nemen van de zomer een kijkje bij de Olympische Spelen in Londen.

SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de uitgaven 'waanzinnig'. "Investeer gewoon in goede basissport voor alle jeugd en voor mensen die nog niet sporten, en doe niet mee aan dit soort snoepreisjes voor de bestuurlijke elite."

NOC*NSF vindt het bedrag van 188 miljoen te weinig. Met het geld wordt niet alleen de topsport gestimuleerd, maar ook de 'breedtesporten', zegt NOC*NSF-directeur Dielissen. Hij noemt dat erg belangrijk om gezondheidsklachten zoals obesitas te voorkomen. Zo bezien is 190 miljoen een schijntje, zegt Dielisen.