'Amerikaanse militair was mentaal niet in orde'

Aangepast op

De Amerikaanse militair die afgelopen zondag een bloedbad aanrichtte in Afghanistan, was mentaal niet in orde. Dit zegt zijn advocaat John Browne.

Browne vertelt dat zijn cliënt meerdere malen aangaf niet klaar te zijn om nog een keer uitgezonden te worden. De afgelopen zes jaar is hij al vier keer uitgezonden. In eerdere missies liep hij een hoofdwond op en raakte hij een gedeelte van zijn voet kwijt. Toch werd hij steeds weer opnieuw uitgezonden.

Posttraumatisch stressstoornis

Ook was hij de dag voor het bloedbad getuige van een explosie waarbij een kameraad beide benen verloor. Browne meent dat de militair door al deze voorvallen een posttraumatisch stressstoornis (ptss) heeft opgelopen.

Voor zover bekend is de verdachte een onderscheiden militair, met een voorbeeldige staat van dienst. De advocaat weerlegt dan ook de geruchten dat de militair is doorgedraaid door een combinatie van stress, alcohol en huwelijksproblemen.

Uitzoeken

Browne heeft zijn cliënt nog niet uitgebreid kunnen spreken maar hij is van plan het onderste uit de kan te halen. Hij wil weten hoe het mogelijk is dat iemand, die misschien al leidt aan het posttraumatisch stresdstoornis, tóch wordt uitgezonden.

Sociaal psycholoog Mark Dechesne kan zich goed voorstellen dat de militair aan ptss leidt, maar dit hoeft niet automatisch tot gewelddadig gedrag te leiden. "Dat heeft te maken met verschillende aspecten: persoonlijkheid, instelling, training en verwachtingen van iemand bij een uitzending." Hoe ptss voorkomen kan worden is lastig: zowel de nazorg als voorbereiding moeten goed zijn. Voordat de militairen naar huis gaan, moeten ze met hun 'groep' eerst nog even naar een andere plek. Kreta bijvoorbeeld.

3,5 procent

Uit een onderzoek uit 2008 bleek dat meer dan een kwart van de Amerikaanse troepen thuiskomt met mentale problemen. Uit onderzoek van klinisch psychologe Iris Engelhard bleek in 2007 dat 3,5 procent van de Nederlandse militairen die in Irak hebben gediend, last heeft van ptss.

Door: Bas