George Clooney even in de boeien geslagen

Aangepast op

Acteur George Clooney is vrijdag kort in de boeien geslagen bij een protest voor de ambassade van Sudan in Washington. Clooney protesteerde tegen de Sudanese president Omar al-Bashir en de humanitaire crisis die Bashir veroorzaakt heeft in Sudan.

Behalve Clooney werden ook zijn vader en enkele leden van het Amerikaanse Congres aangehouden. Ze volgenden de aanwijzingen van de agenten niet op waarna ze opgepakt werden. Op het 'wanordelijk overschrijden van een politieafzetting' staat een boete van 100 dollar.

'Ergste humanitaire crisis'

Clooney heeft laatst nog een bezoek gebracht aan het land. Er dreigt volgens hem "de ergste humanitaire crisis in de wereld", als er niet snel een einde komt aan het Sudanese offensief in de provincie Zuid-Kordofan. Donderdag zei de acteur tijdens een hoorzitting van de Senaat dat Amerika een hardere positie in moet nemen tegen Bashir.

De president en twee andere Sudanese functionarissen worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht wegens oorlogsmisdaden. Volgens berichten uit Amerikaanse media heeft de acteur zijn borgsom betaald en is hij inmiddels weer vrijgelaten. Hij hoeft ook niet voor de rechter te verschijnen.

Kijk hier naar de arrestatie van George Clooney, die overigens geheel de bedoeling was. Hij wilde aandacht voor de zaak krijgen. Nu maar hopen dat ze bij het politiebureau 'zijn' koffie schonken.

Door: Dorien