Nederlandse eer voor CIA-chef

time icon Aangepast

De Amerikaanse CIA-baas Petraeus is vanmiddag in Den Haag geëerd voor zijn dienst als viersterrengeneraal in Irak en Afghanistan. De oud-generaal is benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden. Petraeus kreeg de koninklijke onderscheiding uit handen van minister Hillen van Defensie.

George Marshall was de laatste Amerikaanse generaal die de Nederlandse onderscheiding kreeg. Dat was in 1946, kort na de Tweede Wereldoorlog.

Petraeus leidde de ISAF-missie in Afghanistan toen Nederland militairen in Uruzgan had gelegerd. Eerder al had Petraeus de Amerikaanse troepen in Irak geleid.

Nederlandse vader

Volgens Hillen was zijn had Petraeus een "onvoorwaardelijke steun aan de Nederlandse militairen" en was hij "een drijvende kracht achter een succesvolle missie".

Petraeus, die een Nederlandse vader heeft, zei vereerd te zijn met de onderscheiding. Enkele van zijn Nederlandse familieleden waren bij de ceremonie. Daar kreeg hij uit handen van de Friese commissaris van de koningin ook een stamboom die teruggaat tot 1599.

STER Reclame