Het pensioenfonds Glas bereidt een schadeclaim voor tegen de Nederlandsche Bank (DNB). De rechtbank van Rotterdam oordeelde gisteren dat de toezichthouder het pensioenfonds ten onrechte heeft gedwongen een deel van de beleggingen in goud te verkopen.

De rechter stelt dat DNB op "geen enkele wijze duidelijk heeft gemaakt" waarom dat deel van het goud moest worden verkocht.

De gedwongen verkoop heeft SPVG, het Pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken, volgens woordvoerder Rob Daamen tussen de 10 en 11 miljoen euro gekost. Daamen zegt dat die berekening gebaseerd is op het prijsverschil tussen het moment van verkoop en vandaag.

Geen windeieren

SPVG bereidt daarom een schadeclaim voor tegen DNB. Daamen: "Als fonds staan we er goed voor. Het goud heeft ons geen windeieren gelegd, want de goudprijs is enorm gestegen."

DNB dwong het glasfonds vorig jaar een groot deel van de goudvoorraad te verkopen. Het fonds had 13 procent van het vermogen in goud gestoken en de toezichthouder vond dat te veel.

In eerste instantie kreeg DNB in een kort geding zijn zin. Het fonds verkocht toen een deel van het goud. Gisteren gaf de rechtbank het pensioenfonds alsnog gelijk. De Nederlandsche Bank kan tegen de uitspraak nog in beroep.

STER reclame