Nee, de deeltjes zijn écht niet sneller

Aangepast op

Het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) ziet het nu ook: de befaamde neutrinodeeltjes zijn niét sneller dan het licht. Vorig jaar september zette het verhaal de hele relativiteitstheorie van Einstein nog op losse schroeven, maar nu komt CERN hierop terug. Oorzaak? Een meetfout.

Vorig jaar meldden wetenschappers van CERN nog dat ze neutrino's, hele kleine deeltjes, met een recordsnelheid door de bergen naar Gran Sasso konden schieten. Zó snel dat de deeltjes sneller dan het licht gingen. Het licht gaat met ongeveer 300.000 kilometer per seconde. "Juich niet te vroeg", moeten ook de wetenschappers toen hebben gedacht, want aan collega's vroegen ze het experiment te controleren.

Vraagtekens

Hoewel uit de eerste controles bleek dat het experiment correct is uitgevoerd, bleven collega-wetenschappers openlijk hun vraagtekens hebben bij de uitslag. In februari kwam er al een technische fout aan het licht. De onderzoekers zijn dan ook altijd voorzichtig geweest te claimen dat ze Einstein nu écht buitenspel hebben gezet.

En terecht. Er is dus sprake van een simpele meetfout, geeft CERN nu zelf toe. Einstein kan opgelucht 'ademhalen', zijn theorie staat nog als een huis.

Door: Dorien