NOS NieuwsAangepast

Samsom partijleider PvdA

Diederik Samsom wordt de nieuwe partijleider van de PvdA. Samson werd met 54 procent van de stemmen verkozen boven de vier andere kandidaten: Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak, Martijn van Dam en Lutz Jacobi.

Samsom is veertig jaar en zit negen jaar voor de PvdA in de Tweede Kamer. Hij wil de partij nieuwe energie geven en weer duidelijk links van het midden positioneren.

Samsom liet zijn grootste concurrent ruim achter zich. Plasterk behaalde 31,6 procent. Albayrak haalde 8,2 procent van de stemmen, Van Dam 3,9 en Jacobi 2,3.

"Voor u staat een dankbaar, een trots en een strijdbaar partijleider van de Partij van de Arbeid", zei Samsom aan het begin van zijn speech. "Politiek leeft en de partij bruist." Samsom wil de oppositie "krachtig gaan aanvoeren". "Met nieuwe energie die we hebben opgedaan" ziet Samsom de strijd tegen het kabinet Rutte met optimisme tegemoet. "Onze visie staat lijnrecht tegenover die van het kabinet."

Zijn aanstelling wordt morgen op een speciaal partijcongres officieel bekrachtigd. Het laatste woord is aan de fractie in de Tweede Kamer, maar die heeft al laten weten de uitslag van de verkiezing over te nemen.

Favoriet

De leden van de PvdA konden sinds vorige week per post of op internet hun stem uitbrengen. In de peilingen was Samsom van het begin af aan de favoriet. Volgens de PvdA'ers heeft hij een duidelijke visie en is hij het beste opgewassen tegen Geert Wilders.

Samsom heeft zich in de Kamer vooral beziggehouden met milieubeleid. Voordat hij de politiek in ging, werkte hij onder meer voor Greenpeace. Voor die organisatie voerde hij in zijn tijd als student kernfysica al actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl