NOS NieuwsAangepast

Nieuwe supercomputer KNMI

Het KNMI werkt vanaf vandaag een stuk sneller. Het instituut heeft een nieuwe supercomputer in gebruik genomen, die 40 keer sneller is dan zijn voorganger en dus veel meer rekenkracht levert.

De weersverwachtingen zullen door de supercomputer gedetailleerder worden, zegt klimaatonderzoeker Wilco Hazeleger bij het KNMI.

"We willen de grilligheid van het klimaat onderscheiden van het broeikaseffect. We willen weten wat het broeikaseffect doet met droogte, met stormen, enzovoort. Dat kunnen we nu veel sneller en beter doen", verwacht Hazeleger.

"Onze klimaat- en weermodellen werken met een soort raster over de aarde heen. Normaal gesproken liggen de lijnen van zo'n raster voor een klimaatmodel 100 kilometer uit elkaar en voor weermodellen is dat 20 kilometer. Nu gaan we naar een veel fijnere schaal toe, wat betekent dat extreme weersfenomenen, zoals grote buien in de zomer, veel beter gesignaleerd worden."

Dure koeling

Het weer voor de komende zomer kan volgens Hazeleger nog niet beter voorspeld worden. "Het weer in Nederland is erg grillig. Wat we wel kunnen doen, is extra simulaties uitvoeren op naderende extreme weerssituaties, zodat we de mensen gedetailleerde informatie kunnen bieden."

De supercomputer heeft het KNMI een paar miljoen euro gekost. De energie die het apparaat produceert, zal het instituut uiteindelijk het meeste geld kosten. Hazeleger: "Hoe groter die computers, hoe meer warmte ze produceren. Dat is eigenlijk het grote probleem van die supercomputers. De koeling kost gewoon meer dan het gebruik van de computer zelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl