Btw-verhoging kappers kost banen

Aangepast op

Het afschaffen van het lage btw-tarief voor kappers, schilders, stukadoors en fietsenmakers kost zo'n 10.000 banen en levert nauwelijks iets op. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de kappersorganisatie ANKO.

Volgens de ANKO hebben veel kappers last van de economische crisis. Het afschaffen van het lage btw-tarief is een van de mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Een verhoging zou de problemen voor kappers nog groter maken, zegt de ANKO.

10.000 banen

De brancheorganisatie voor kappers heeft bij het onderzoek ook laten meerekenen wat de gevolgen zijn voor de stukadoors, schilders, fietsenmakers en kledingherstellers. In totaal zouden zo'n 10.000 banen verdwijnen bij een btw-verhoging van 6 naar 19 procent.

De regering wil met het verhogen van de btw ongeveer een half miljard euro bezuinigen, maar volgens de onderzoekers zou de maatregel jaarlijks 99 miljoen opleveren. Ook is onderzocht wat een verhoging van 6 naar 8 procent zou betekenen. Volgens de onderzoekers levert dat 15 miljoen euro op.

Omlaag

In 2000 ging het btw-tarief voor schilders, stukadoors en kappers omlaag naar 6 procent. Dat leverde volgens de onderzoekers sindsdien ruim 10.000 banen op. Die verdwijnen weer als het belastingtarief omhoog gaat, concluderen de onderzoekers.