Rutte: geen afstand meldpunt

Aangepast op

Premier Rutte blijft erbij dat hij geen afstand hoeft te nemen van het PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen. Het Europees Parlement sprak vandaag uit dat hij dat wel moet doen, omdat het meldpunt discriminerend zou zijn.

Volgens het parlement moet het kabinet zijn ogen niet sluiten voor politieke idee├źn die haaks staan op Europese grondwaarden.

In een brief aan de Tweede Kamer herhaalt Rutte dat het kabinet niet van geval tot geval commentaar geeft op acties van politieke partijen. Hij benadrukt nog eens dat het meldpunt een initiatief is van de PVV en niet de mening van het kabinet weergeeft.

Speerpunten

Of een politieke partij de grenzen van de wet heeft overschreden, moet de rechter beoordelen, vindt de premier.

Hij voegt eraan toe dat het saldo van arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europa positief is. "Het kabinet hecht aan het vrije verkeer van werknemers in Europa en aan de bijdrage die hardwerkende migranten leveren aan onze economie."

De premier zegt dat er ook zorgen zijn. Hij noemt het aanpakken van overlast en het bestrijden van een toenemend beroep op sociale voorzieningen speerpunten van het kabinet.