Nederlandse universiteiten tellen mee, als we de World Reputation Rankings van het Britse tijdschrift Times Higher Education mogen geloven. Vijf universiteiten staan in de top 100 van de wereld. De TU Delft scoort met plek 51 het hoogst. Daarna volgen de Universiteit van Amsterdam (71), Utrecht (78) en Leiden (87). Wageningen maakt met een 100ste plek de ranglijst compleet.

Geen top 50, dat is jammer, maar we mogen best een beetje trots zijn. Toch? Met die vijf top 100-noteringen staat Nederland samen met Japan namelijk op een derde plek als het gaat om het aantal universiteiten in die lijst.

Maar...

Zet die jubelstemming toch nog even in de kast, want deze ranglijst verdient een kanttekening. Hij is namelijk niet nieuw. Al de data die zijn gebruikt bij het samenstellen van de ranglijst, zijn al in maart 2011 verzameld en verwerkt in de World University Rankings van 2011. Deze lijst werd in oktober gepubliceerd en bestaat niet alleen uit de reputaties van universiteiten, maar ook aspecten als kwaliteit, aantal publicaties in vaktijdschriften en de meningen van studenten.

Waarom dan nu opeens een gedeelte van dit grotere onderzoek als 'nieuw' presenteren? Het toeval wil dat Times Higher Education (THE) een partner is van het Going Global evenement. Dit is een evenement waar meer dan 500 universiteiten uit meer dan 80 landen vertegenwoordigd zijn. Het komt THE dan ook goed uit om dit 'nieuwtje' nu te publiceren. Het betekent meer publiciteit voor het tijdschrift en dus hogere verkoopcijfers.

Toch

Ook al is het nieuwtje ietwat verzonnen, het doet niets af aan de lijst zelf. Die is namelijk gebaseerd op een grootschalig onderzoek waaraan 31.000 universiteiten uit 149 landen meedoen. Amerika is verreweg het best vertegenwoordigd. Bijna de helft van de universiteiten op de lijst is Amerikaans. Niet geheel onverwacht voert Harvard University de ranglijst aan.

De hoofdredacteur van Times Higher Education zegt dat Nederland trots mag zijn dat er vijf universiteiten in de top 100 staan. Hij noemt dat een enorm sterke prestatie, maar ook hij merkt daarbij op dat er geen enkele Nederlandse universiteit in de top 50 staat. Toch nog een beetje beter ons best doen. Volgend jaar weer een 'nieuwe' lijst.

Over de ranglijstDe World Reputation Rankings is onderdeel van de bredere World University RankingsDe universiteiten hebben elkaar beoordeeld, zo is de lijst ontstaan31.000 universiteiten uit 149 landen deden mee aan de enquêteIn de World Reputation Rankings gaat het puur om reputatie. Zaken als kwaliteit, aantal publicaties en beoordelingen van studenten zijn voorbehouden aan de World University Rankings

Top 10 universiteiten1. Harvard University (VS)2. Massachusetts Institute of Technology (VS)3. University of Cambridge (GB)4. Stanford University (VS)5. University of California Berkeley (VS)6. University of Oxford (GB)7. Princeton University8. University of Tokyo (Japan)9. University of California Los Angeles (VS)10. Yale University (VS)Nederland51. Delft University of Technology71. University of Amsterdam78. Utrecht University87. Leiden University100. Wageningen University and Research Center

Door: Emil/Bas

STER reclame