Europarlement vindt PVV-meldpunt niet kunnen

Aangepast op

Onaanvaardbaar, schande, racisme en discriminatie: zomaar wat termen die vanmiddag door het Europees Parlement vlogen. Daar debatteerden ze namelijk over het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen.

Bijna alle politici die aan het woord kwamen veroordelen het meldpunt. "Deze website is onaanvaardbaar. Het is een schande dat zo'n website in de 21e eeuw nog gemaakt wordt", vindt Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie.

Racisme en discriminatie

De kritiek vanuit Europa focust zich niet alleen op de PVV: ook premier Rutte is de gebeten hond. "Het gaat vandaag over racisme en discriminatie. Ernstige vraagstukken, maar kennelijk niet ernstig genoeg voor de Nederlandse premier om er vandaag met ons over te debatteren", zegt voorzitter van de christendemocratische fractie Joseph Daul.

Tot nu toe neemt Rutte geen afstand van de website, en dat zet kwaad bloed bij sommige Europese politici. Daul: "Ik betreur het vooral dat de premier weigert afstand te nemen van een website die racistisch, gewelddadig en leugenachtig is."

Veroordelen

Het Europees Parlement stemt donderdag over een motie waarin Rutte wordt opgeroepen het meldpunt te veroordelen. Het is niet de eerste keer dat het meldpunt ter discussie staat. Hier lees je wat er al eerder over het meldpunt werd gezegd en geschreven.

Door: Suse