NOS NieuwsAangepast

Sjvedov krijgt Geuzenpenning

Door redacteur Mandy Duijn in Moskou

Bomaanslagen op Moskouse metrostations in het voorjaar van 2010 en een zelfmoordaanslag op vliegveld Domodedovo begin 2011. Deze aanslagen vinden hun oorsprong in de Kaukasus, de onrustigste regio van Rusland, waar islamitische groeperingen strijden voor onafhankelijkheid. Russen en journalisten durven er nauwelijks te komen, waardoor er maar weinig nieuws uit de Kaukasus komt.

Eén van de mensen die zich al jarenlang inzetten voor objectief nieuws uit de Kaukasus is Gregory Sjvedov. Daarom krijgt hij vandaag de Geuzenpenning 2012. Hij neemt de prijs persoonlijk in ontvangst in de Grote Kerk van Vlaardingen.

'Vereerd'

Sjvedov is hoofdredacteur van de Kaukasische Knoop: een onafhankelijke nieuwswebsite over de Kaukasus. Hij heeft een groot aantal correspondenten in dienst, verspreid over het hele gebied. Onder zijn leiding wordt er veel onderzoek gedaan naar politieke onderdrukking, gewapende conflicten, ontvoeringen en mensenrechtenschendingen. De website is in het Russisch en in het Engels.

De Geuzenpenning ziet Sjvedov als een erkenning van het succes van de Kaukasische Knoop. "Ik had nooit verwacht zo'n prestigieuze prijs in Nederland te ontvangen, ik voel me vereerd."

"Het is niet zomaar een nieuwswebsite, we komen op voor de mensenrechten en vechten voor persvrijheid. Ik ben blij dat dat gezien wordt."

Kaukasische Knoop is in 2001 opgezet door Stichting Memorial, waar Sjvedov ook jarenlang voor heeft gewerkt. Memorial verzamelt gegevens over misdaden tijdens het Sovjetbewind en komt op voor de mensenrechten in de voormalige Sovjetrepublieken. Sinds vijf jaar is de nieuwswebsite volledig onafhankelijk.

Betere naleving

Volgens Geuzenverzet, de stichting die de Geuzenpenning jaarlijks uitreikt, zet Sjvedov zich al jaren in voor een betere naleving van mensenrechten in de voormalige Sovjet-Unie. Hij reist daarvoor de hele wereld over.

De Geuzenpenning bestaat sinds 1987 en wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen en organisaties die zich verzetten tegen iedere vorm van dictatuur. Onder anderen koningin Wilhelmina en Ingrid Betancourt gingen Sjvedov voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl