Libris-jury maakt shortlist bekend

Aangepast

De jury van de Libris Literatuur Prijs heeft bekendgemaakt welke zes schrijvers dit jaar kans maken op de prijs. Het zijn A.F.Th. van der Heijden, Jeroen Brouwers, Jan van Mersbergen, Miquel Bulnes, Jan Van Loy en Ivo Victoria. Voor hun nominatie ontvangen ze ieder 2500 euro.

De winnaar wordt op 7 mei bekendgemaakt tijdens een galadiner in Amsterdam, dat rechtstreeks wordt uitgezonden door Nieuwsuur. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Samen met de AKO Literatuurprijs (ook 50.000 euro) is de prijs van Libris de grootste Nederlandse literatuurprijs.

Shortlist

Op de shortlist van Libris staan de volgende zes boeken:

Bittere bloemen van Jeroen BrouwersHet bloed in onze aderen van Miquel BulnesTonio van A.F.Th. van der HeijdenIk, Hollywood van Jan Van LoyNaar de overkant van de nacht van Jan van MersbergenGelukkig zijn we machteloos van Ivo Victoria

Doorgeefluik

Volgens de jury zijn er het afgelopen jaar veel boeken verschenen waarin in literair opzicht weinig op het spel staat. "De roman is dan eerder een doorgeefluik van hoogstpersoonlijke ervaringen, zonder dat duidelijk wordt waarom nu juist voor de roman gekozen is om het verhaal te vertellen", zegt juryvoorzitter Robbert Dijkgraaf.

Voor de zes genomineerden geldt dat niet. Zij hebben behoren volgens de jury tot een nieuwe generatie, "die jongleert met het genre, nieuwe thematische keuzes maakt en eigen grenzen en wetten creƫert".

Vorig jaar ging de Libris Literatuurprijs naar De Maagd Marino van Yves Petry.

STER Reclame