NOS NieuwsAangepast

Stijging kinkhoest-gevallen zet door

GGD's zien in de eerste maanden van dit jaar een verdere stijging van het aantal mensen dat besmet is met kinkhoest. In sommige regio's is het aantal besmettingen ten opzichte van vorig jaar verdubbeld tot verviervoudigd.

Zo zijn er bij de GGD 's in Limburg nu meer dan 200 gevallen bekend. Vorig jaar waren dat er 31. Het RIVM ziet al jaren een toename in het aantal besmettingen. Vooral volwassenen bij wie de vaccinatie is uitgewerkt, zijn een besmettingsbron. Ook denkt het RIVM dat de bacterie die de besmetting veroorzaakt verandert, waardoor de reguliere vaccinatie minder bescherming biedt.

Vaccinatie

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen en leidt tot hevige hoestbuien en het ophoesten van slijm. Jaarlijks worden 200 tot 300 mensen opgenomen in het ziekenhuis, vooral jonge kinderen.

Kinderen worden tegen kinkhoest ingeënt als ze 2, 3, 4 en 11 maanden oud zijn. Ook als ze 4 jaar zijn krijgen ze nog een DKTP-prik. Die vaccinaties bieden vier tot twaalf jaar bescherming. Met name voor pasgeborenen kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Het RIVM, de Gezondheidsraad en GGD's zijn al jaren in gesprek over een uitbreiding van het vaccinatieprogramma. Zo worden mogelijk ook hulpverleners in de zorg en ouders preventief ingeënt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl