NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Behoud spreekrecht in zedenzaak

In de Amsterdamse zedenzaak krijgen de ouders van de kinderen die door Robert M. zijn misbruikt toch spreekrecht. Dat heeft de rechter besloten.

De advocaten van de verdachte hadden gevraagd het toegekende spreekrecht terug te draaien. Zij vinden dat ook in dit geval niemand anders dan de slachtoffers zelf het woord mag voeren, zoals in de wet staat.

Gevolgen misbruik

Door de beslissing van de rechtbank krijgen de ouders nu de kans om hun verhaal te doen over het effect van het misbruik op hun kinderen.

Ouders en hun heel jonge kinderen vormen in feite een eenheid, luidde de motivatie van de rechtbank. "Als een kind schade lijdt, dan lijden de ouders daar ook schade door". De huidige wet is verouderd; toen die werd gemaakt, werd geen rekening gehouden met zaken als deze. Daarom is de ouders in december spreekrecht toegekend, zegt de rechter.

In de zaak worden de dossiers van 67 kinderen behandeld.

Materiaal wissen

Op de computers in het huis van Robert M. en zijn man Richard van O. zijn 46.803 foto's en 3672 films gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie heeft M. op de avond van zijn arrestatie nog geprobeerd materiaal van zijn laptop te wissen.

Het NFI wist met een nog niet eerder gebruikte onderzoeksmethode het beeldmateriaal terug te halen. Daarop is het misbruik van 34 kinderen te zien en ook M. zelf.

Het OM zegt ook dat een gedeelte van het beeldmateriaal via internet is verspreid en dat het bijna onmogelijk is dat nog te verwijderen.

STER reclame