Trainer Fred Rutten heeft bij PSV het veld moeten ruimen. Assistent Erik ten Hag verklaarde zich solidair en vertrekt ook.

Phillip Cocu en Ernest Faber, coach van FC Eindhoven, nemen tot het eind van het seizoen de taken waar. Faber blijft ook na dit seizoen twee jaar aan PSV verbonden.

De positie van Rutten stond al geruime tijd onder grote druk wegens de tegenvallende resultaten. PSV verloor de laatste drie duels, 2-6 tegen FC Twente, 4-2 tegen Valencia en zondag met 3-1 bij NAC Breda.

De samenstelling van de technische staf voor volgend jaar zal pas aan het einde van het huidige seizoen definitief worden vastgesteld.

Geen teken van herstel

Directeur Tiny Sanders betreurde het vertrek van Rutten. "Na de winterstop hebben we een matige reeks laten zien. Na de nederlaag tegen FC Twente was de vanzelfsprekendheid met de technische staf tot een oplossing te komen weg. Na de nederlaag tegen NAC zagen wij geen teken van structureel herstel."

"We verwachten de resterende wedstrijden maximaal mogelijk te presteren, maar verwachten geen wonderen", aldus Sanders. "We willen met deze trainerswissel een positieve impuls geven voor de korte termijn, met in het achterhoofd de strategie voor de langere termijn."

"De return in de Europa League tegen Valencia wordt buitengewoon lastig en de competitie hebben we niet meer in eigen hand. We hebben dit besluit echter niet genomen omdat we het al opgegeven hebben."

Als het aan Rutten had gelegen, had hij het seizoen afgemaakt bij PSV. "Het is een eenzijdige beslissing van ons geweest", vertelde Sanders.

Rutten had eind vorig jaar al aangegeven na dit seizoen te vertrekken uit Eindhoven, maar volgens technisch manager Marcel Brands heeft dit geen enkele invloed gehad op de motivatie van de oefenmeester. "Tot op de dag van vandaag heeft niemand iets gemerkt aan Fred met betrekking daartoe. Hij heeft de focus op één ding gezet en dat was succes."

Twee keer derde

De 49-jarige Rutten was aan zijn derde seizoen bij de Eindhovenaren bezig. Hij had eerder zelf al te kennen gegeven in de zomer te vertrekken. De komst van Georginio Wijnaldum, Dries Mertens, Tim Matavz, Kevin Strootman, Timothy Derijck en Przemyslaw Tyton bracht bij Ruttens ploeg dit seizoen niet het beoogde effect.

In zijn eerste twee seizoenen lukte het Rutten niet met zijn spelersgroep een prijs te pakken. Hij werd twee keer derde in de eredivisie.

Op het moment dat PSV afstand doet van zijn trainer, is de club nog van de partij in het toernooi om de KNVB-beker (halve finale tegen sc Heerenveen) en in de Europa League (donderdag return tegen Valencia), maar lijkt de Champions League voor de vierde keer op rij aan de Eindhovense neuzen voorbij te gaan.

De afgelopen weken kwamen de supporters van de club in het geweer. Ook de leiding van PSV liet openlijk blijken niet meer volledig achter de trainer te staan. Na drie nederlagen op rij, met dertien tegentreffers, was de maat in Eindhoven vol.

STER reclame