De Onderzoeksraad voor Veiligheid denkt dat het aantal doden door medische fouten omlaag kan. Voorzitter Tjibbe Joustra van de raad zei vanochtend in het programma Eva Jinek op Zondag dat in de gezondheidszorg nog veel winst kan worden behaald.

De onderzoeksraad heeft zich in het verleden vooral op het verkeer en de industrie gericht. Maar door medische fouten vallen veel meer doden dan door bijvoorbeeld verkeersongelukken. Het aantal verkeersdoden is ongeveer 650 per jaar; het aantal doden als gevolg van medische fouten ligt rond de 2000.

Maagverkleiningsoperatie

De gezondheidszorg heeft al een belangrijke plaats ingenomen in onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Joustra wees onder meer op het onderzoek naar het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

In dat ziekenhuis overleden in 2008 en 2009 vijf mensen na een maagverkleiningsoperatie. De raad stelde vast dat bij die operatie te veel risico was genomen. Vorig jaar stopte het ziekenhuis met de ingrepen.

De raad heeft geen concrete plannen voor onderzoeken in de medische sector, maar reageert altijd op ongelukken en andere incidenten waarbij de veiligheid in het geding is.

STER reclame