NOS NieuwsAangepast

Emo's gestenigd in Irak

De afgelopen weken zijn in Bagdad minstens veertien jongeren gestenigd omdat ze er als emo uitzagen. Het totale aantal slachtoffers in heel Irak zou zelfs al zijn opgelopen tot negentig à honderd. De moorden worden gepleegd door sjiitische milities.

Emo is een subcultuur uit het Westen die wordt gekenmerkt door een introverte en depressieve houding. Emo's hebben lange zwarte lokken, dragen zwarte kleren, hebben vaak een androgyn uiterlijk en lijken zich af te sluiten van de maatschappij.

Satanisme

De moorden begonnen nadat het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken de aandacht op de emo-subcultuur had gevestigd. Het ministerie omschreef de cultuur als satanisme en droeg de politie op er een eind aan te maken.

In ziekenhuizen in Bagdad zijn de afgelopen weken de gestenigde lichamen van minstens veertien emo's binnengebracht.

In de sjiitische wijk Sadr City en andere sjiitische wijken circuleren lijsten met de namen en adressen van tientallen potentiële slachtoffers. In pamfletten staat dat ze worden gedood als ze hun "smerige praktijken" niet staken en niet "terugkeren tot het gezonde en rechte pad".

Terrorisme

Hoge sjiitische geestelijken hebben de moordpartijen veroordeeld. Ze noemen de campagne tegen de emo's terrorisme. Toch noemde een geestelijke gisteren op een tv-station emo's dwazen en riep op hen te doden. Andere geestelijken zeggen dat het aantal slachtoffers wordt overdreven door mensen met "een anti-godsdienstige agenda".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl