Trainingen Kunduz volledig hervat
Door Guus Dietvorst en Vian Schouten in Kunduz
De Nederlandse politietrainers in Kunduz hebben al hun trainingen hervat, na de onrust rond de koranverbrandingen. Vandaag trainden de Nederlanders voor het eerst weer buiten de poort.
Op 21 februari laaiden in Afghanistan demonstraties op naar aanleiding van de koranverbrandingen op de Amerikaanse basis in Bagram. Bij de protesten daartegen vielen tientallen doden, onder wie een aantal Amerikaanse militairen. De missie draaide een paar weken op een lager pitje.
Nederlandse trainers voerden vandaag met Afghaanse agenten onder meer een 'voetpatrouille' van enkele kilometers uit in Kunduz-stad. Volgens commandant De Ridder, die de leiding heeft over een deel van de Nederlandse politiemensen, voelde de stad veilig aan. "Ik had geen onveilig gevoel, we kunnen nu weer op de oude voet verder", zei De Ridder. Hij ging deze keer bij uitzondering mee om de sfeer te proeven.
Stemming peilen
Eind februari werden de theorie-trainingen al weer opgestart. Een paar dagen daarna gingen enkele Nederlandse trainers weer de stad in, onder begeleiding van militairen. Trainingen werden toen nog niet gegeven. De Nederlanders kwamen alleen praten met Afghaanse agenten om de stemming peilen.
Volgens De Ridder was te merken dat het vertrouwen van de Afghanen in de internationale troepenmacht ISAF was geschaad. "Een vraag die we vaak kregen was waarom de Amerikanen dit heben gedaan." Er werd dan verwezen naar de Amerikaanse excuses.
Altijd schade
Op de voertuigen van de Nederlanders is nu een rood-wit-blauwe vlag geschilderd. Daarmee moet het onderscheid ten opzichte van de Amerikanen duidelijk zijn.
Sommige Afghaanse agenten die door de Nederlanders worden getraind, weten zonder de vlag ook wel dat er verschil is tussen de Nederlanders en de Amerikanen. Een 21-jarige trainee zegt: "Ik weet niet zeker of ze het expres doen, maar als de Amerikanen ergens komen, maken ze altijd schade. Bovendien hebben ze geen respect voor onze religie. De Nederlanders hebben tenminste respect voor onze gebruiken."