1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Nederland praat over EU-grondwet

Nederland is uitgenodigd voor overleg over het Duitse voorstel om de EU democratischer en slagvaardiger te maken met een Europese grondwet. Dat heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken in Kopenhagen bekendgemaakt na overleg met zijn EU-collega's.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle heeft een aantal landen uitgenodigd voor een eerste, informele discussie. Hij denkt dat een nieuw debat over "een echte Europese grondwet" de nationalistische tendensen in de unie kan tegengaan. Westerwelle vindt onder meer dat de Europese burgers zelf hun Europese president moeten kunnen kiezen.

Rosenthal reageerde terughoudend op de voorstellen van de Duitse minister, maar hij is bereid "over alles en iedereen te praten". Volgens Rosenthal kan het besluitvormingsproces in de EU efficiënter en effectiever, maar is daarvoor geen grondwet nodig.

De Fransen en Nederlanders verwierpen in 2005 de geplande eerste Europese grondwet. Ter vervanging kwam er toen het Europese Verdrag van Lissabon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl