Bakker loopt hordenfinale WK mis

Aangepast op

Sharona Bakker is er op de WK indoor in Istanbul niet in geslaagd de finale op de 60 meter horden te bereiken.

De 21-jarige atlete uit IJmuiden eindigde in haar halve finale als zesde in 8,18. Bakker was 0,01 sneller dan vrijdag in de series, maar ze kwam 0,07 tekort voor de finale.

Bakker, die deze winter een persoonlijk record van 8,03 neerzette, sprak na haar race van een gemiste kans. "Er waren al grote namen afgevallen. Dit was mijn kans. Dan is dit gewoon doodzonde", zo sipte de atlete, die debuteerde op een internationaal titeltoernooi bij de senioren.

Pearson ongenaakbaar

In de finale was de Australische Sally Pearson ongenaakbaar. Pearson, die in 2011 uitgeroepen werd tot atlete van het jaar, was maar liefst 0,21 sneller dan de Amerikaanse Tiffany Porter, de winnares van het zilver (7,73 om 7,94). De Australische was 0,05 langzamer dan het wereldrecord van Susanna Kallur. De Wit-Russische Alina Talay werd derde.

Schippers wel succesvol

Dafne Schippers plaatste zich bij de WK indoor voor de halve finales van de 60 meter. De negentienjarige Utrechtse eindigde in de vierde serie als tweede in 7,28.

Schippers, die van alle deelneemsters de zesde tijd neerzette, was tevreden over haar race. "Meer hoef je ook niet te doen in de series. Technisch ging het nog niet perfect, mijn start was ook traag. Ik denk dat ik zondag 7,20 moet lopen voor een finaleplaats."

Samuel net buiten halve finales

Jamile Samuel kwam tot een tijd van 7,47 en daarmee werd zij gedeeld negende.

De eerste twee van elke serie en de acht tijdsnelsten kwalificeerden zich voor de halve finale. De tijd van Samuel was niet voldoende om een ronde verder te komen.

Samuel had geen verklaring voor haar magere optreden. "Geen idee, het was gewoon slecht", zei de atlete, die zich in februari met 7,29 seconden voor de WK in Turkije kwalificeerde.

Richards-Ross oppermachtig

Sanya Richards-Ross bleek oppermachtig op de 400 meter. De 27-jarige Amerikaanse, die grossiert in gouden plakken op de WK's outdoor, veroverde goud.

In een tijd van 50,79 troefde ze de Russin Aleksandra Fedorivs met bijna een volle seconde af.

Dibaba houdt familietraditie hoog

Op de 1.500 meter ging de titel naar Genzebe Dibaba. De Ethiopische leidde op één doorkomst na van start tot finish en was exact twee seconden sneller dan de nummer twee, Mariem Alaoui Selsouli.

De 21-jarige Genzebe Dibaba houdt een familietraditie in ere, want haar zussen Tirunesh Dibaba (olympisch kampioene in 2008 in Peking op de vijf en tien kilometer en op die twee afstanden ook twee keer wereldkampioene) en Ejagayehu Dibaba (olympisch zilver in 2004) konden ook een aardig stukje hardlopen.

Achter de Marokkaanse Selsouli snelde Asli Cakir Alptekin naar het brons en de Turkse bezorgde haar land daarmee de eerste plak ooit op een WK indoor.

Adams is Ostaptsjoek weer de baas

Bij het kogelstoten streden Valerie Adams en Europees kampioene Nadzaja Ostaptsjoek opnieuw om een hoofdprijs.

Met 20,54 meter trok de Nieuw-Zeelandse, de olympisch en wereldkampioene, nipt aan het langste eind. Adams onttroonde de Wit-Russin, die slechts twaalf centimeter minder ver stootte.

De hoogspringsters kwamen minder hoog dan verwacht in Istanbul. De Amerikaanse Chaunté Lowe veroverde met 1,98 meter de wereldtitel. De grote favoriete Anna Tsjitsjerova, vorig jaar wereldkampioene outdoor, kwam slechts tot 1,95 meter. De Russin moest het zilver 'delen' met de Italiaanse Antonietta di Martino en de Zweedse Ebba Jungmark.