Buitenlanders gedood in Nigeria

Aangepast op

In Nigeria zijn twee buitenlanders gedood door hun ontvoerders. Britse special forces hebben nog probeerd om de twee, een Italiaan en een Brit, te redden, maar dat mislukte.

Volgens de Britten zouden de twee al om het leven zijn gebracht voordat de reddingsactie goed en wel gaande was. Maar het Nigeriaanse leger, dat ook bij de actie betrokken was, zegt dat de twee gedood zijn tijdens een vuurgevecht. Een aantal ontvoerders is gearresteerd.

Groeiend probleem

Franco Lamolinara en Chris McManus werden in mei in het noorden van Nigeria ontvoerd. Onlangs kwam bij de Nigeriaanse autoriteiten informatie binnen over de locatie waar de twee zouden worden vastgehouden. Ook werd gemeld dat hun leven in direct gevaar was. Daarop werd een reddingsactie op touw gezet.

Ontvoeringen zijn een groeiend probleem in het noorden van Nigeria. Evenals in noordelijke buurlanden als Mali, Niger en Tsjaad. Vaak zijn de ontvoerders leden van islamitische splintergroeperingen die soms zijn gelieerd zijn aan al-Qaida.

Piraterij

In het zuiden, aan de kust van Nigeria, neemt piraterij een grote vlucht. Vorige week nog werden twee Russische bemanningsleden van een Groningse reder ontvoerd. Het schip voer onder de vlag van CuraƧao.

Het International Maritime Bureau schat het aantal aanvallen voor de kust van Nigeria op minstens 34 in 2011. In twee daarvan werden de schepen ook gekaapt. De Nigeriaanse piraten zijn tot honderden kilometers buiten de kust actief.