NOS NieuwsAangepast

Schultz zet 130 op snelweg door

Op 45 procent van alle snelwegen in Nederland geldt vanaf september een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Minister Schultz van Haegen van Verkeer schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment geldt op een aantal snelwegen al een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Schultz wil dat uitbreiden tot in totaal 58 procent, maar het CDA wilde eerst weten of de wegen veilig genoeg waren om de snelheid te verhogen.

Veiligheid

Volgens Schultz blijkt uit onderzoek dat op 10 procent van de aangewezen snelwegen de veiligheid nog niet voldoende is. Daar zijn de invoegstroken bijvoorbeeld te kort of staan er obstakels dichtbij de weg. Op die trajecten wordt eerst de veiligheid verbeterd voordat de snelheid omhoog kan.

Op 3 procent van de snelwegen kan de snelheid ook nog niet naar 130. Daar zijn er bezwaren vanwege de luchtkwaliteit.

Problemen

Op de vijf trajecten waar nu al 130 gereden mag worden, zijn er ook problemen met de verkeersveiligheid. De minister kondigt aan dat die binnenkort worden opgelost. In de tussentijd wil ze de snelheid niet verlagen. "Ik wil de weggebruiker duidelijkheid bieden en voorkomen dat de maximumsnelheid in korte tijd enkele malen wordt aangepast."

Schultz verwacht dat de problemen op de 130-snelwegen vóór september zijn opgelost. Alleen de werkzaamheden op de A58 gaan langer duren. De aanpassingen zijn pas begin 2013 klaar.

Het CDA is tevreden met de toezeggingen van Schultz, maar vraagt zich wel af waar die aanpassingen van worden betaald. Volgens CDA-kamerlid Sander de Rouwe is er geen extra geld beschikbaar voor het aanpassen van de snelwegen aan de nieuwe maximumsnelheid.

Minister Schultz laat weten dat er met de Kamer is afgesproken dat er 45 miljoen beschikbaar is voor veiligheidsaanpassingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl