Het KLPD heeft een Big Brother Award gewonnen, maar zal er waarschijnlijk niet erg blij mee zijn. Het korps heeft de award in de categorie overheid namelijk te danken aan het gebruik van spyware.

Volgens het juryrapport van de Big Brother Awards heeft het KLPD 'nieuwe technische speeltjes ontdekt' waarmee de dienst verdachten op afstand kan bespioneren. De organisatie neemt dat het korps kwalijk omdat de wetgever nog niet mee zou werken en ook de gevolgen niet te overzien zouden zijn.

'Slachtoffers hacken'

Bovendien hackt het KLPD volgens organisator Bits of Freedom computers van slachtoffers van hacking om ze te laten weten dat de mensen gehackt zijn. Volgens BoF is dat gelijk aan bij slachtoffers van een inbraak opnieuw inbreken omdat 'de deur toch al open stond.'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid kreeg in de categorie personen de Big Brother Award omdat ze bezwaren tegen het Elektronisch Patiëntendossier terzijde had geschoven. De minister was zelf niet aanwezig bij de uitreiking, maar een woordvoerder liet weten dat Schippers juist de privacy-award had moeten krijgen. De uitwisseling van gegevens zou met het EPD juist veel veiliger zijn, aldus de woordvoerder.

Facebook

Als je het over privacy hebt wordt het sociale netwerk Facebook al snel genoemd. De website kwam de afgelopen jaren vaak in opspraak omdat het bedrijf het niet zo nauw zou nemen met de privacy van zijn gebruikers.

Het heeft daarom de Big Brother Award voor bedrijven gekregen. "Nu het bedrijf naar de beurs gaat en alle aandeelhouders nadien winst uit hun investering willen halen, zal het pas echt werk maken van het uitbaten van onze persoonlijke dat", aldus de jury.

Privacyschenders

De publieksprijs is uitgereikt aan staatsecretaris Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Volgens de organisatie zet hij in op steeds zwakkere privacywetgeving. "Enkele privacyregels zijn inmiddels al tot op het bot uitgekleed. De jury kan alleen maar concluderen dat deze bewindvoerder zijn burgers liefst helemaal naakt ziet."

De Big Brother Awards worden jaarlijks door Bits of Freedom uitgereikt aan een persoon, bedrijf en overheidsinstelling die de privacy schenden. Eerdere winnaars waren onder meer minister Opstelten en het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems.

STER reclame