Wlodzimierz Smolarek is onverwacht in zijn slaap overleden. De Poolse oud-voetballer en vader van de ADO-aanvaller Ebi is 54 jaar geworden.

Smolarek begon zijn loopbaan bij Widzew Lodz en speelde vervolgens twee jaar voor Legia Warschau om weer terug te keren naar Lodz.

In 1985 kreeg hij op 29-jarige leeftijd toestemming om in het buitenland te voetballen. In het voormalige Oostblok mochten alleen oudere en ervaren spelers naar een andere competitie. Eintracht Frankfurt hapte toe.

Smolarek verkaste twee jaar later naar Feyenoord, waar hij slechts anderhalf seizoen in dienst was en dertien keer trefzeker was. De Pool maakte in de winterstop van het seizoen 1989/1990 de overstap naar FC Utrecht. Bij de club uit de Domstad nam hij in 1996 afscheid als voetballer na 165 duels en 33 treffers voor de Utrechters.

In totaal speelde de spits 474 competitieduels waarin hij 124 keer scoorde.

Na zijn carrière trad Smolarek in dienst bij Feyenoord als jeugdtrainer. In 2009 werd die samenwerking na derien jaar beëindigd. De oud-international keerde terug naar Polen, waar hij als scout voor de Poolse nationale bond aan de slag ging.

Verrassing in 1982

Smolarek was een van de spelers van het Poolse elftal dat in 1982 verrassend derde werd op het WK. Tijdens dat toernooi in Spanje was hij slechts één keer trefzeker. Tegen Peru opende hij de score, waarna Polen uitliep naar 5-1. De ploeg werd in de halve finales gestuit door Italië, waarna het in de strijd om het brons Frankrijk klopte.

De kleine aanvaller, die in 1984 en 1986 werd gekozen tot Pools voetballer van het jaar, droeg zestig keer het nationale tricot. Smolarek kwam daarin tot dertien treffers.

Zijn interlandcarrière startte in oktober 1980 met een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Argentinië. Zijn laatste interland speelde Smolarek in 1992 tegen Nederland in het Feyenoord-stadion, een duel dat in 2-2 eindigde.

Rouwbanden

Feyenoord en FC Utrecht, die elkaar treffen in De Kuip, staan zondag stil bij het overlijden van hun oud-speler. De beide clubs houden voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte. Ook spelen de voetballers van Feyenoord en FC Utrecht met rouwbanden om de arm.

STER reclame