Kookboeken vallen in prijzen

Aangepast op

Zes Nederlandse kookboeken zijn in de prijzen gevallen voor de beste kookboeken ter wereld.

Gisteravond werden in Parijs de prijzen uitgereikt voor de Gourmand World Cookbook Award.

Eén van de winnaars is Cees Holtkamp met zijn boek 'De Banketbakker'. De jury oordeelde dat hij "eenvoudige recepten" schrijft. Zelf zegt Holtkamp dat het een "werkboek" is dat "dicht bij de mensen staat".

"Degenen die ermee aan de slag gaan, melden me dat het lukt. Dus gaan ze verder en dat roept nieuwe fans op."

Opvallend is dat Holtkamp in zijn kookboek ook plaats heeft ingeruimd voor kroketten. "Dat precisiewerk hoort bij een banketbakker, dus hebben we het erin opgenomen."

Kruidnoten

Andere Nederlandse winnaars, Marije Sietsma en Karin Sitalsing, kregen een prijs in de catagorie vormgeving met 'Koken met Kruidnoten'. Het werd uitgeroepen tot het "best geïllustreerde kookboek ter wereld".

De vormgeving in jaren-vijftigstijl is dan ook opvallend. "Waanzinnig en helemaal over de top", zegt Sitalsing. "Maar dat sluit aan bij het 'oud-Hollandsche' van de peper- en kruidnoot."

Het viel de schrijvers niet mee om in Parijs uit te leggen wat de kruidnoot nu precies is. "Ze kennen het nergens ter wereld, het is niet te vertalen. We kunnen alleen uitleggen dat ze hard zijn, dat er gember in zit en dat ze een Nederlands ritueel zijn."