Werknemers in Nederland verdoen gemiddeld 8 procent van de tijd die ze achter een pc doorbrengen aan 'gepruts' met die pc. Elk uur dat er gewerkt wordt met een computer, gaat ongeveer 4,5 minuut verloren.

Het tijdverlies komt voor de helft door een gebrek aan digitale vaardigheden bij de werknemer en voor de andere helft door slecht werkende computers en programma's. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente (.pdf).

Als voorbeelden van gebrekkige vaardigheden noemen de onderzoekers het niet kunnen vinden van bestanden of het vergeten om bestanden op te slaan. Ook voeren veel mensen omslachtige handelingen uit die ook veel simpeler kunnen, hebben ze moeite met zoeken op internet of vergeten ze bijlages aan e-mails toe te voegen.

Schokkend

Veel voorkomende problemen met hardware en software zijn traag opstartende pc's, mailservers die eruit liggen, computers die blijven hangen of printers die het niet doen.

De onderzoekers noemen het schokkend dat er zo veel tijd verloren gaat door computerproblemen. Volgens hen zijn leidinggevenden en werknemers zich vaak nauwelijks bewust van het productiviteitsverlies. De economische schade door computerproblemen zou zo'n 19 miljard euro per jaar bedragen.

ICT-buddy

De onderzoekers komen met aanbevelingen om het tijdverlies terug te dringen. Zo moeten werknemers vaker ICT-trainingen krijgen. Nu heeft driekwart van de werknemers in de afgelopen drie jaar helemaal geen training gehad.

Ook moeten helpdesks zich beter aanpassen aan de behoeften van de rest van een organisatie, zeggen de onderzoekers. Nu voelen helpdeskmedewerkers zich vaak alleen verantwoordelijk voor technische problemen, terwijl ze ook een rol zouden kunnen spelen bij het verbeteren van vaardigheden van collega's. Ook pleiten de onderzoekers voor het aanwijzen van een ICT-buddy op elke afdeling: iemand die handig is met computers en als vraagbaak kan dienen.

STER reclame