Super Tuesday: Romney wint nipt

Aangepast

Super Tuesday heeft niet tot verrassende uitslagen geleid. Mitt Romney wist een merendeel binnen te halen van de tien staten waar vandaag verkiezingen waren, maar kon Rick Santorum geen genadeslag toebrengen.

Volg alle ontwikkelingen van minuut tot minuut in ons liveblog.

In een van de belangrijkste staten, Ohio, bleef het wel tot het laatst toe spannend. Santorum lange tijd op kop. Maar doordat de grote steden laat met hun uitslagen kwamen, keerden de kansen aan het eind van de nacht voor Romney. Uiteindelijk won Romney met een marge van enkele duizenden stemmen.

Een verlies in Ohio had Romney zwaar gezichtsverlies opgeleverd. Geen Republikein won ooit de nominatie zonder Ohio binnen te slepen.

Tegenslagen

Beide kandidaten hielden hun speeches ruim voordat de uitslag in Ohio bekend was. Romney had het - zoals gebruikelijk na een zege - vooral over president Obama en niet zo zeer over zijn tegenstanders voor de Republikeinse nominatie.

Santorum benadrukte dat hij nu in alle delen van het land staten kan winnen. Hij benadrukte dat hij alle tegenslagen en het gebrek aan geld heeft overwonnen.

In Ohio loopt Santorum achttien gedelegeerden mis, omdat zijn papierwerk niet in orde was. In Viriginia stond hij daardoor zelfs helemaal niet op het stemformulier.

Geen verrassingen

De uitslagen in de andere negen staten waar voorverkiezingen werden gehouden, leverden geen verrassingen op. Newt Gingrich won in zijn thuisstaat Georgia. Romney pakte volgens verwachting Virginia, Vermont en zijn thuisstaat Massachusetts. Ook won hij in Idaho en Alaska.

Santorum wist de overwinning in Tennessee, Oklahoma en North Dakota op zijn naam te schrijven. Ron Paul, die zijn hoop had gevestigd op staten als Idaho en Alaska, kwam er niet aan te pas.