NOS NieuwsAangepast

Sea Shepherd vecht met Japanners

Actievoerders van Sea Shepherd zijn bij de Zuidpool slaags geraakt met Japanse walvisjagers. Die mogen in deze periode van het jaar jacht maken op walvissen. Toen een Sea Shepherdschip dat probeerde te verhinderen, werd het aangevallen door twee harpoenschepen.

Het Sea Shepherdschip Bob Barker stuitte vannacht op 100 kilometer van Antarctica op het Japanse abattoirschip Nisshin Maru. Op dit schip worden walvissen geslacht en verwerkt. De Bob Barker probeert om dicht bij het Japanse schip te blijven, zodat het zo min mogelijk walvissen aan boord kan nemen.

Stalen kabels

Twee andere Japanse schepen probeerden vannacht om de Bob Barker uit te schakelen. Ze voeren met stalen kabels dicht langs het schip, in de hoop dat de kabels om de schroef zouden slaan. Volgens Sea Sheperd was het op dat moment donker. De Japanners zouden ook schijnwerpers op de Bob Barker hebben gericht, zodat de actievoerders niets konden zien.

De bemanning van de Barker scheen terug met laserlicht en schoot vuurpijlen af. Dat hielp, het schip kon zo bij de Nisshin Maru blijven. Die wil het de komende tijd blijven volgen.

De Japanners mogen voor wetenschappelijk onderzoek een beperkt aantal walvissen vangen. Maar volgens actievoerders wordt er uitsluitend om commerciële redenen gejaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl