NOS NieuwsAangepast

Wilders: euro kost geld

"De euro is geen geld, maar kost geld." Dat zei Geert Wilders bij de presentatie van een onderzoek naar de gevolgen van een terugkeer naar de gulden. "Er worden miljarden tegenaan gesmeten, maar niemand garandeert dat het helpt."

De PVV liet het Londense onderzoekbureau Lombard Street Research bekijken wat een terugkeer naar de gulden kost. Volgens Wilders zou het ons in het slechtste geval 51 miljard euro kosten als we dit jaar uit de euro stappen. Maar de PVV-leider denkt dat we die kosten weer terugverdienen omdat we de jaren daarna niet meer 75 miljard hoeven te betalen om de euro te ondersteunen.

Welvaartsverlies

Wilders noemde rapporten waaruit blijkt dat eruit stappen veel meer kost "bangmaakrapporten." Volgens hem heeft Nederland sinds de invoering van de euro een fors welvaartsverlies geleden, zeker als je het vergelijkt met niet-eurolanden als Zweden en Zwitserland.

"Van Rompuy vindt de euro sexy. De PVV vindt de gulden sexy. Het is niet sexy om de schulden van een ander te moeten betalen", aldus Wilders.

Hij wil dat het Nederlandse volk zich in een referendum uitspreekt over een terugkeer naar de gulden. "Voor de PVV is het duidelijk. Wij willen baas zijn in eigen huis. De PVV zegt: Ja tegen de gulden, laat maar komen. Geef de munt terug aan de Nederlanders. Laat de Nederlanders beslissen. Wij willen een referendum over de munt", aldus de PVV-leider.

Eurosceptisch

Charles Dumas, onderzoeker van Lombard Street Research, erkende dat zijn bureau eurosceptisch is. Maar volgens hem is dat juist positief. Hij wees op de huidige problemen in de eurozone. "Wij hebben de euro altijd al een mislukt project gevonden."

Volgens hem is het "een goede zaak" als Nederland de gulden terug zou krijgen en is het rapport dat hij geschreven heeft wel degelijk onafhankelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl