De regeringspartijen VVD en CDA willen nog niet inhoudelijk reageren op het PVV-onderzoek naar de terugkeer van de gulden. Uit het onderzoek blijkt volgens PVV-leider Wilders dat het herinvoeren van de gulden goedkoper is dan doorgaan met de euro.

Het CDA laat weten dat het eerst het volledige rapport van Wilders wil afwachten. De VVD zegt alleen kennis te hebben genomen van Wilders' conclusie.

Volgens Wilders is ook aangetoond dat de euro Nederland veel meer heeft gekost dan opgeleverd. Maandag wordt het hele onderzoek gepresenteerd.

Waanzinnige kosten

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren al wel op de conclusie die Wilders trekt. De PvdA zegt dat het terugkeren naar de gulden "waanzinnig veel" kosten met zich meebrengt.

Ook D66 zegt dat de euro "heel voordelig" is voor Nederland. De partij wijst erop dat de analyse van de PVV volledig voorbijgaat aan het ideaal van politieke samenwerking in Europa.

Niet realistisch

SP-Kamerlid Irrgang noemt het "heel goed" dat er onderzoek is gedaan naar herinvoering van de gulden. "Maar ik denk eerlijk gezegd niet dat dat realistisch is", aldus de SP'er.

De ChristenUnie spreekt van een afleidingsmanoeuvre. CU-Kamerlid Schouten vraagt zich af of Wilders de terugkeer van de gulden ook bovenaan zijn lijstje heeft staan bij de onderhandelingen voor nieuwe bezuinigingen.

Vanaf maandag praten VVD, CDA en PVV in het Catshuis over extra bezuinigingen. Voor die onderhandelingen zijn drie weken uitgetrokken.

STER reclame