NOS NieuwsAangepast

PvdA: geld Vestiabaas terughalen

Het PvdA-Kamerlid Monasch noemt de financiële regeling regeling voor de oud-Vestia-directeur Erik Staal "schandalig en immoreel". Monasch zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat hij "het hele juridische arsenaal uit de kast zal halen" om de 3,5 miljoen euro bij Staal terug te halen. Hij kreeg dat geld om een pensioengat te voorkomen.

Donderdag werd bekend dat Staal dat bedrag had meegekregen van de noodlijdende woningcorporatie. Vestia was in de problemen gekomen door speculaties met zogenoemde derivaten. (digidesk kan linken)

Rand van de afgrond

"Hoe je het durft om eerst een corporatie aan de rand van de afgrond te brengen en er dan met 3 miljoen euro vandoor te gaan", aldus Monasch.

Minister Spies van Binnenlandse Zaken noemde de regeling van Staal donderdag "ongepast". Spies wil dat Vestia toekomstige contracten van directeuren versobert. Vestia heeft inmiddels toegezegd dat dat gebeurt.

Monasch zei verder dat hij het niet eens is met de huurverhogingen die Vestia heeft aangekondigd. Nieuwe huurders moeten rekenen op een huurverhoging van 9 procent. Die is volgens Vestia nodig om de financiën van de corporatie op orde te krijgen.

Het PvdA-Kamerlid gaat de huurverhogingen dinsdag aankaarten bij minister Spies. Donderdag volgt een Kamerdebat over Vestia.

Kamerdebat

Ook de SP en D66 hebben kritiek op de geplande huurverhoging. SP-Kamerlid Karabulut wil dat minister Spies daar een stokje voor steekt. De D66'er Verhoeven schrijft op Twitter dat hij niet wil dat Vestia-huurders "een miljoenenbonus moeten ophoesten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl