Drie kinderen uit een gezin in Ouderkerk aan den IJssel hebben aangifte gedaan tegen Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland en een maatschappelijk werkster. Ze beschuldigen Jeugdzorg van valsheid in geschrifte, zegt de advocaat van de kinderen, Jan Boone.

Alle acht kinderen uit het gezin werden in 2008 uit huis geplaatst. Hun gereformeerde vader, een prediker, wilde alleen leven van giften van geloofsgenoten. Omdat de man te weinig inkomsten had, waren in het huis gas en licht tijdelijk afgesloten. Een van de kinderen, een baby, ging volgens Jeugdzorg bijna dood. Ze kreeg uit religieuze overtuiging geen bijvoeding.

Advocaat Boone zegt dat een arts die de baby onderzocht, heeft verklaard dat het kind niet in levensgevaar was. De verklaring van Jeugdzorg ziet Boone als valsheid in geschrifte. De maatschappelijk werkster tegen wie aangifte is gedaan, was als teamleidster verantwoordelijk.

Pleeggezinnen

De kinderen die aangifte doen zijn tussen 15 en 19. Twee van de kinderen wonen inmiddels weer bij hun ouders, de derde keert mogelijk deze week terug bij zijn ouders. De kinderen willen dat het Openbaar Ministerie Jeugdzorg strafrechtelijk vervolgt.

Vijf andere kinderen van de prediker die uit huis werden geplaatst, wonen nog in pleeggezinnen. Zij zijn allen jonger dan 12.

STER reclame