NOS NieuwsAangepast

Correctie monument Harmelen

De fouten op het monument voor de treinramp in Harmelen worden gecorrigeerd met een dunne hardstenen plaat. Die wordt over de huidige steen geplaatst.

Het monument werd op 8 januari onthuld, vijftig jaar na het treinongeluk. Een week na de onthulling bleek dat er zeker acht fouten stonden in de lijst met namen van slachtoffers.

Sommige namen waren verkeerd gespeld. De spelling was gebaseerd op de officiële slachtofferlijst, die in 1962 met de hand door de politie was opgesteld.

Speurtocht

Toen de eerste fouten bekend werden, startte de initiatiefnemer van het monument een speurtocht naar de juiste gegevens van alle slachtoffers van de ramp. Het dorpsplatform Harmelen vroeg overlijdens- en geboorteregisters op, benaderde nabestaanden en bezocht kerkhoven om de juiste namen te achterhalen.

Op het monument zijn de letters gegraveerd in natuursteen. Daardoor is het erg lastig om de fouten te herstellen. In overleg met de kunstenaar is besloten om een plaat met de juiste namen over de steen te plaatsen.

De kosten van de correctie worden gedeeld door de sponsoren van het monument: NS, Prorail, VSB Fonds en Rabobank Rijn en Veenstromen.

Dichte mist

Het ongeluk in 1962 is de grootste treinramp van de Nederlandse geschiedenis. In dichte mist botsten twee passagierstreinen op elkaar. Er kwamen 93 mensen om het leven en 52 mensen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl