NOS NieuwsAangepast

VVD, CDA, PVV: geen boekhouders

PVV-leider Wilders wil zich nu nog niet vastleggen op een bedrag waarmee moet worden bezuinigd. "We zijn geen cijferfetisjisten", zei hij.

Wilders vindt, in reactie op de nieuwe CPB-cijfers, dat wat er gedaan wordt goed moet zijn voor Nederland en voor de economie. Hij vraagt zich af of een bezuiniging van bijvoorbeeld 15 miljard verstandig is. "We gaan onderhandelen en we gaan zien of het lukt of niet", voegt hij eraan toe. Hij schat de kans dat de partijen er uitkomen op fifty-fifty.

VVD: haalbaar

VVD-fractievoorzitter Blok denkt dat het haalbaar is om te bezuinigen. "Onze inzet is om de tekorten terug te brengen en rekeningen doorschuiven helpt nooit." Volgens Blok zegt de VVD dat niet zozeer omdat het van Europa moet, "maar omdat we ervan overtuigd zijn dat het geld niet moet worden besteed aan rentelasten".

De VVD-fractievoorzitter verwacht dat het moeilijke onderhandelingen worden, maar het doel is om eruit te komen", aldus Blok.

CDA: grote opgave

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma zegt dat de cijfers van het CPB Nederland voor een grote opgave plaatsen. De economie moet aan de praat blijven en tegelijkertijd is er "een financiële opgave", aldus Van Haersma Buma. Hij benadrukt dat die twee dingen moeten worden gecombineerd. "Hoe precies, gaan we vanaf volgende week bekijken, maar we zijn geen boekhouders", zegt hij.

Ook hij vindt dat de economie niet kapot moet worden bezuinigd, maar hij wil niet te veel vooruitlopen op de onderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl