NOS NieuwsAangepast

'Mohammed B. viel gevangene aan'

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, heeft vorig jaar mei in de gevangenis medegedetineerde Jesse R. aangevallen. Dat meldt Vrij Nederland. R. is een van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Passage. Mohammed B. had de aanval voorbereid omdat hij "iemand wilde vermoorden", zegt de advocate van R. in Vrij Nederland.

Het blad had inzage in een uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassingen Jeugdbescherming (RSJ). R. had daar een klacht ingediend omdat hij vond dat het personeel van de EBI in Vught hem beter had moeten beschermen.

Hij werd tegelijk met Mohammed B. op de luchtplaats gelaten en de bewakers grepen volgens hem niet in toen B. hem aanviel. R. raakte niet gewond. Toen de bewakers zagen dat er ruzie ontstond, lieten ze meteen een derde gedetineerde op de luchtplaats, die de twee uit elkaar haalde.

Deels gegrond

De zogenoemde beklagcommissie van toezicht heeft de klachten van R. vorig jaar deels gegrond verklaard, schrijft Vrij Nederland. De commissie vond dat de EBI de twee niet tegelijk op de luchtplaats hadden mogen plaatsen en kende R. een tegemoetkoming van 25 euro toe.

De klacht van R. dat de bewakers achter het raam bleven staan en een mede-gedetineerde de twee uit elkaar liet halen, acht de commissie niet gegrond. De advocate van R. gaat daarom naar het Europese Hof, schrijft het weekblad. Ze heeft verder bij de politie Brabant-Noord aangifte gedaan van poging tot moord. Of het OM Mohammed B. gaat vervolgen, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl