Premier Rutte verwerpt de mening van directeur Teulings van het Centraal Planbureau dat het kabinet niet extra moet bezuinigen als de economische vooruitzichten verslechteren.

Hij vindt net als Teulings dat er ook hervormingen nodig zijn, maar dat je in het algemeen moet oppassen dat er niet te lang te hoge tekorten zijn. Dat is schadelijk voor de economie, zei Rutte in de Tweede Kamer.

Morgen komt het Centraal Planbureau met nieuwe cijfers over de economie. Rutte wil daar niet op vooruitlopen, maar hij erkent dat de vooruitzichten niet gunstig zijn.

Onderhandelen

Verwacht wordt dat het CPB voor volgend jaar een fors hoger begrotingstekort voorziet dan de 3 procent die volgens Europese regels is toegestaan. VVD, CDA en PVV hebben in de formatie afgesproken dat er al maatregelen nodig zijn als het tekort oploopt tot boven de 2,8 procent.

VVD, CDA en PVV gaan vanaf volgende week onderhandelen over wat er precies moet gebeuren. Rutte wil niet ingaan op concrete maatregelen. Ook de drie partijen houden zich op de vlakte.

Onder andere de PvdA en de SP benadrukken dat de economie niet kapot moet worden bezuinigd.

STER reclame