Londen waarschuwt Argentinië

Aangepast op

De Britse regering noemt een Argentijnse boycot van Britse producten "contra-productief". De woordvoerder van de Britse premier Cameron waarschuwt dat Argentinië de spanning tussen de twee landen niet verder moet opvoeren.

Gisteravond riep de Argentijnse minister van Industrie Giorgi Argentijnse bedrijven op om de import van Britse producten te staken. Giorgi deed de oproep na oplopende spanningen over de Falklandeilanden.

'Grote investeerder'

"Wij zijn een grote investeerder in Argentinië en importeren zelf goederen uit Argentinië", herinnerde de Britse woordvoerder. "Het is niet in Argentinië's belang om barrières op te werpen. De juiste benadering hier is samenwerking en niet confrontatie."

Argentinië en Groot-Brittannië ruziën al jaren over de Falklandeilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Die vallen onder Britse vlag, maar Argentinië maakt er aanspraak op. Op 2 april 1982 begon een oorlog tussen de twee landen, toen Argentinië de eilandengroep bezette. De strijd eindigde met een overwinning van de Britten.

Verbod

De laatste tijd maakt de regering van president Kirchner opnieuw aanspraak op de eilandengroep. Afgelopen maandag kregen twee Britse cruiseschepen een verbod om aan te leggen in een Argentijnse haven, omdat ze ook een bezoek aan de Falklandeilanden hadden gebracht.

Sinds begin deze maand is de Britse prins William ook gestationeerd op de Falklandeilanden. Ook dat zette kwaad bloed bij de Argentijnen. Williams oom, prins Andrew, was in de Falklandoorlog actief als helikopterpiloot.