Heb je twee ouders die harmonieus met elkaar samenleven? Grote kans dat je pas op latere leeftijd aan je eerste relatie bent begonnen. Tieners die opgroeien in een gezin met twee ouders die harmonieus met elkaar samenleven, gaan relatief laat op zoek naar een vriendje of vriendinnetje.

Jongeren die zich afgewezen voelen of van wie de ouders gescheiden zijn, doen dat eerder. Dat is de conclusie van het onderzoek 'Van ouders naar partners' van sociologe Katya Ivanova. Begin maart promoveert zij met dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Puberen

Ivanova onderzocht bijna 2000 Nederlandse tieners in drie leeftijdscategorieën: tot 11 jaar, tussen de 11 en 13 jaar en tussen de 13 en 16 jaar. "De meeste bevestiging van de theorie vonden we in de middelste groep. Tussen de 11 en 13 gaan jongeren door een aantal grote veranderingen. Ze gaan naar een nieuwe school en de pubertijd begint. Als daar bovenop ook je ouders scheiden of je voelt je niet geaccepteerd thuis, ga je de warmte die je mist ergens anders zoeken."

Het onderzoek kijkt hoe de relaties van de kinderen zich verder ontwikkelen. "Kinderen die niet van hun ouders leren hoe ze een gezonde relatie moeten onderhouden, zullen daar zelf ook moeite mee hebben."

Is er nog wel hoop?

De sociologe wil nog verder uitzoeken of de jongeren, net zoals hun ouders, eerder scheiden: "Uit Amerikaanse cijfers weten we dat het zo is. Maar of dat ook voor Nederland geldt, dat weten we niet."

Is er dan nog wel hoop voor kinderen die niet in harmonie leven met hun ouders? Dat ligt aan hoe de persoonlijke ervaring per puber is: "als tieners wél goede ervaringen hebben in relaties met leeftijdsgenoten kan dat ervoor zorgen dat de warmte die ze in hun jeugd missen, alsnog gecompenseerd wordt."

Door: Elke

STER reclame