Hackers teisteren bankklanten

Aangepast

Cybercriminelen hebben een methode ontwikkeld om via internet geld weg te sluizen van rekeninghouders van verschillende banken. Ze breken met behulp van een virus in terwijl mensen online bankieren.

Zonder dat de klant het merkt, worden extra betaalopdrachten ingevoerd om geld naar rekeningen in het buitenland over te maken. Op die manier wordt elke dag een aantal rekeninghouders gedupeerd. Deze manier van frauderen wordt de man-in-the-middle-methode genoemd.

Volgens de Rabobank wordt het grootste deel van deze transacties onderschept, maar slipt er af en toe een doorheen. "Op 1 miljoen transacties per dag is dat een handjevol", aldus een woordvoerder.

Geld terug

De Nederlandse Vereniging van Banken is bekend met de methode en zegt dat het een van de manieren is waarop rekeninghouders gedupeerd kunnen raken, naast bijvoorbeeld phishing. Bij die methode worden mensen meestal naar een valse website geleid waarop hen gevraagd wordt persoonlijke gegevens in te voeren.

Volgens dagblad Spits kunnen gebruikers zich moeilijk beschermen tegen dergelijke virussen. "Ook met een goede virusscanner kun je malware niet ontlopen", zegt een IT-deskundige in de krant.

Mensen die erdoor worden getroffen krijgen hun geld onmiddellijk terug van de bank. De schade loopt jaarlijks in de miljoenen.

STER Reclame