Goksites moeten NL'ers weren

Aangepast op

Grote internationale goksites moeten Nederlandse spelers weren. Hun websites en telefoondiensten moeten voor Nederlanders worden geblokkeerd. De Hoge Raad heeft dat bepaald in een zaak die was aangespannen door de Lotto tegen het Britse Ladbrokes.

Het Britse gokbedrijf had al zogeheten geosoftware geïnstalleerd om Nederlanders buiten de deur te houden, maar wilde toch weten wat de Hoge Raad ervan vond. De Lotto is het enige bedrijf met een vergunning om in Nederland dit soort kansspelen, waarbij deelnemers zelf de cijfers kiezen, te organiseren.

De Lotto vond de goksites en telefonische wedkantoren van Ladbrokes oneerlijke concurrentie en maakte er een principekwestie van. Met de uitspraak is bepaald dat ook andere buitenlandse goksites op zwart moeten. Er zijn enkele honderden sites actief in Nederland.

Beleid

De uitspraak komt pas na 10 jaar, omdat de Hoge Raad wilde wachten op het oordeel van het Europese Hof van Justitie. De vraag is nu hoe Nederland kan optreden tegen buitenlandse gokbedrijven die zich niet aan de Nederlandse uitspraak houden. Staatssecretaris Teeven van Justitie is bezig nieuw kansspelbeleid te ontwikkelen.