NOS NieuwsAangepast

Aangifte PowNed tegen Kinneging

Rutger Castricum van PowNews doet aangifte tegen professor Andreas Kinneging van de Universiteit Leiden. Volgens Castricum heeft de professor hem bedreigd en fysiek aangevallen.

Kinneging is de partner van columniste Naema Tahir. Die betoogde zondag in het tv-programma Buitenhof dat journalisten als Castricum geweerd zouden moeten worden uit de Tweede Kamer.

Volgens de hoofdredacteur van PowNed, Dominique Weesie, wilde Castricum maandagmiddag verhaal gaan halen bij Tahir. "Toen hij bij het huis aankwam deed haar partner, Andreas Kinneging, open. Hij zei dat Tahir, die zwanger is, aan het rusten was."

"Binnen 10 seconden sloeg de vlam in de pan", zegt Weesie. "Kinneging bedreigde Rutger en onze cameraman. Vervolgens greep hij Rutger tot twee keer toe bij de keel."

Geaaid

Volgens Kinneging is dit enorme kletskoek en is dat typerend voor Rutger van Castricum. "Als het waar was, zou ik naar de politie gaan en daar vingerafdrukken van maken." Wel zegt Kinneging dat de PowNews-verslaggever inderdaad bij zijn huis was.

"Ik deed de deur van mijn huis open en trof Rutger Castricum met draaiende camera aan. Ik heb meerdere malen verzocht de camera uit te doen", zegt Kinneging. "Toen dit niet gebeurde, heb ik hem twee keer vriendelijk over zijn shawl geaaid."

De professor zegt dat er niets was gebeurd als Castricum vooraf even had gebeld. "Dit is overvaljournalistiek, bedoeld om mij en mijn vrouw belachelijk te maken."

Aangifte

PowNed doet vanavond aangifte tegen Kinneging. "Wij zijn geen doetjes en er wordt wel eens aan onze mensen getrokken of er wordt een duw uitgedeeld, maar dit gaat veel te ver. Voor iemand die de persvrijheid hoog in het vaandel heeft staan, is het wel typisch dat ze dan een journalist aanvallen."

Kineging zegt dat hij de aangifte zorgeloos tegemoetziet. "Ik overweeg zelf om een civiele procedure wegens smaad en laster te beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl