NOS NieuwsAangepast

CPB-baas: niet verder bezuinigen

Directeur Teulings van het Centraal Planbureau vindt dat het kabinet niet verder moet bezuinigen. Hij schrijft in een opinie-artikel in de Financial Times dat landen die voldoende kunnen lenen op de kapitaalmarkt niet aan nieuwe bezuinigingen moeten beginnen.

Het CPB heeft al eerder gewaarschuwd dat het kabinet voorzichtig moet zijn met verdere bezuinigingen. De belangrijkste reden is dat bezuinigingen de recessie zouden kunnen verergeren. "Recent onderzoek wijst erop dat de negatieve gevolgen van bezuinigingen op de korte termijn groter zijn dan gedacht."

Daarnaast zijn bezuinigingen volgens Teulings niet de handigste methode om gaten te dichten. Het effectiefst is volgens hem om bestaande belastingen te verhogen, maar dat is geen populaire maatregel en verandert niets aan de overheidsuitgaven.

Hervormingen

Teulings roept samen met directeur Pisani-Ferry van de Brusselse denktank Bruegel op om structurele hervormingen door te voeren. Ze denken aan hervorming van het sociale stelsel en verhoging van de pensioenleeftijd.

Donderdag komt het CPB met nieuwe ramingen over het begrotingstekort in de komende jaren. Aan de hand daarvan wil het kabinet bekijken of er extra bezuinigd moet worden. Bij het aantreden van het kabinet was een bezuiniging van 18 miljard afgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl