De Nederlandse helikopter die begin vorig jaar na een evacuatiepoging in Libië achterbleef, komt terug naar Nederland. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Het toestel is inmiddels overgebracht naar de Libische hoofdstad Tripoli, waarna het over zee naar Nederland wordt vervoerd.

De Lynx-helikopter viel vorig jaar in handen van het leger van Kadhafi, na een vergeefse poging westerlingen te evacueren uit de kuststad Sirte. Een drietal Nederlandse militairen werden twee weken vastgehouden, maar later vrijgelaten.

Schroot

De helikopter kan niet meer worden ingezet. De Lynx bleef na de aanhouding van de Nederlanders op het strand van Sirte achter, waar hij werd leeggeplunderd en gestript.

Terug in Nederland zal de helikopter daarom tot schroot worden verwerkt.

'Dumpen in Libië'

SP-Kamerlid van Bommel begrijpt niet waarom dat gebeurt. "Dat kost een hele bank centen. Ik zou zeggen laten we hem daar dumpen."

Volgens Van Bommel kan het niet om een erekwestie gaan, zoals het geval was toen Kadhafi er nog zat. "Er zit nu een bevriende regering. Dan kunnen we ook afspraken maken over de ontmanteling daar."

Van Bommel wil van minister Hillen weten waarom hij ervoor gekozen heeft de zaak zo af te handelen. De minister wilde niet tegenover de NOS reageren.

STER reclame